dakdekker-holland
  • Professionele dakdekkers: 15+ jaar ervaring
  • Altijd 100% betrouwbaar advies
  • Transparante werkwijze

Onderdeel van:

Dakdekker van leeuwen

Onderdeel van

Dakdekker van leeuwen

Het kiezen van het juiste openhaardhout is belangrijk als je het meeste uit je open haard of vuurkorf wilt halen. In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van openhaardhout, evenals de voordelen van het gebruik van een vuurkorf of haardvuur. We zullen ook bekijken waarom het belangrijk is om geschikt hout te gebruiken, en wat geschikt en ongeschikt openhaardhout is. Dus, of je nu een doorgewinterde vuur liefhebber bent of net begint, lees verder voor alles wat je moet weten over openhaardhout!

Koop droog openhaardhout

Bij het kopen van openhaardhout is droogheid het belangrijkste waar je op moet letten. Nat hout produceert niet alleen minder warmte, maar veroorzaakt ook meer rook. Als je niet zeker weet of je openhaardhout droog genoeg is, zijn er een paar eenvoudige tests die je kunt doen. Probeer eerst een stuk hout doormidden te splijten – als het gemakkelijk splijt en weinig tot geen sap produceert, is het waarschijnlijk droog genoeg. Een andere test is om twee stukken hout tegen elkaar te slaan – als ze een doffe plof maken in plaats van een scherp geluid, is het hout waarschijnlijk te nat.

Hard of zacht openhaardhout

Als je eenmaal droog openhaardhout hebt gevonden, is de volgende stap het kiezen van de juiste houtsoort voor je behoeften. Of je beter voor zacht of hard openhaardhout kunt kiezen, hangt onder andere af van hoe ervaren je bent met het stoken van vuur. Veel mensen vinden hardhout zoals eik, es, of beuk het beste openhaardhout. Als je op zoek bent naar een sneller brandend vuur, is zachthout zoals dennen of sparren een goede keuze. Deze houtsoorten kun je ook goed inzetten als aanmaakhout of kleine vuurtjes, omdat ze veel rook en vonken kunnen produceren.

Openhaardhout kopen

Zoals we al eerder zeiden, is het belangrijk om geschikt openhaardhout te gebruiken om het meeste uit je vuur te halen. Maar wat is nu precies geschikt hout? In het algemeen is al het hout dat droog is en minstens zes maanden gerijpt is, geschikt om te verbranden. Als je niet zeker weet of je hout goed is gedroogd, kan je het testen door een stuk hout op een onbrandbaar oppervlak te leggen, zoals beton of aarde. Steek vervolgens een lucifer aan en houd deze bij het uiteinde van het stuk hout – als het hout gemakkelijk ontbrandt en brandt met weinig rook produceert, is het klaar voor gebruik. Als het hout smeult of veel rook produceert, moet het langer worden gedroogd. Nu weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van openhaardhout!

Open chat
Stuur ons een appje!
Dakdekker Holland
Hey 👋!
App ons bij vragen!
Call Now Button