dakdekker-holland
  • Professionele dakdekkers: 15+ jaar ervaring
  • Altijd 100% betrouwbaar advies
  • Transparante werkwijze

Onderdeel van:

Dakdekker van leeuwen

Onderdeel van

Dakdekker van leeuwen

Algemene informatie

Er doen verschillende mythes over platte daken de ronde. Deze komen vaak voort uit onbegrip of oude gegevens. Platte daken zijn de afgelopen decennia steeds populairder geworden en gaan ook langer mee . Ze zijn nu een populair alternatief voor zowel residentiële als commerciële structuren. Overweeg de volgende fascinerende feiten over platte daken voordat u beslist of een plat dak iets voor u is.

Is een plat dak ook echt plat?

Hoewel ze platte daken worden genoemd, zijn ze niet echt waterpas. Er is een kleine helling, zodat het water naar beneden loopt en niet op het dak blijft staan, wat het na verloop van tijd zou beschadigen.

Platte daken hebben diverse voordelen

Veel mensen zijn zich niet bewust van de vele voordelen van een plat dak. Omdat het minder ruimte in beslag neemt dan een traditioneel hellend dak, is het ideaal voor kleine woongebouwen zoals aanbouwen en veranda’s. Bovendien is de installatie minder duur en kunt u de extra buitenruimte zelfs omtoveren tot iets weelderigs, zoals een tuin of een zwembad!

Belang van onderhoud

Alle daken, ongeacht hun vorm of type, hebben af en toe onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Platte daken hebben echter specifiek meer aandacht nodig, anders bestaat de kans dat de garantie vervalt.

Jaarlijkse dakinspecties

Veel huiseigenaren weten niet dat hun platte daken regelmatig moeten worden gecontroleerd. U kunt veel geld en ergernis voorkomen door problemen vroegtijdig op te sporen. Controleer op lekkages voordat het druipgaten worden en inspecteer het dak na een zware regenbui om er zeker van te zijn dat er geen zwakke plekken zijn.

Bedrijfspanden en woningen

Platte daken zijn niet beperkt tot bedrijfsgebouwen. Ze zijn te vinden in allerlei omgevingen, waaronder scholen, overheidsgebouwen, kerken en particuliere woningen. Mensen ontdekken dat platte daken betaalbaarder zijn dan conventionele daken.

Verbeteringen in platte daken

Vroeger hadden platte daken veel gebreken; ze waren gemaakt van vilt en slechts bedekt met een dun laagje grind. Bij warm weer hadden deze daken echter de neiging om weg te waaien. Tegenwoordig zijn er echter nieuwere en betrouwbaardere stijlen en materialen voor platte daken beschikbaar, zodat u zonder problemen een goede keuze kunt maken voor uw project of woning.

Een professionele dakdekker

Hoewel veel dakdekkersbedrijven beweren dat ze een plat dak kunnen plaatsen, hebben ze niet allemaal de expertise om dit te doen. Want als een plat dak lekt, kan dat ernstige schade veroorzaken. U kunt het risico van toekomstige lekken verminderen door samen te werken met bekwame dakdekkers om ervoor te zorgen dat uw dak correct wordt gebouwd en aangelegd om toekomstige voorvallen te voorkomen.

Onderhouden van een plat dak

Platte daken worden vaak verkeerd begrepen omdat veel mensen geen kennis hebben of over verouderde informatie beschikken. Wat veel mensen niet weten is dat de technologie en de materialen die voor platte daken worden gebruikt in de loop der tijd zijn geëvolueerd. Platte daken zijn tegenwoordig een betrouwbaar en populair alternatief voor zowel woonhuizen als commerciële structuren. Leer alles wat u moet weten over platte daken, zodat u een gefundeerde beslissing kunt nemen of u uw huis of bedrijf ermee wilt bouwen

Regelmatige dakinspecties

Daken, zoals elk ander type constructie, verslechteren met de tijd. Ze worden dagelijks blootgesteld aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden en dat is geen verrassing. Het is van cruciaal belang deze problemen zo snel mogelijk te verhelpen om schade aan uw eigendom te voorkomen. Lekken in platte daken kunnen zich snel ontwikkelen en worden na verloop van tijd erger. Regelmatige inspecties zijn dan ook noodzakelijk omdat u zo problemen kunt opsporen voordat ze uit de hand lopen.

Het is raadzaam uw dak regelmatig te controleren, vooral in de winter en de herfst. Controleer het ook na zware winterstormen. Een volledige dakinspectie is nodig voor de duurzaamheid op lange termijn; ga na of er lekken, schade en andere problemen zijn.

  • Dakcoating: Als de coating vetroebeld, betekent dit dat de kwaliteit is afgenomen. De status van de coating kan na verloop van tijd slechter worden.
  • Dakafvoer: Onderzoek het afvoersysteem grondig op voorwerpen die de goten of regenpijpen kunnen verstoppen. Als de afvoer verstopt raakt, kan het water nergens anders heen en hoopt het zich op, wat extra schade veroorzaakt omdat platte daken geen andere afvoermogelijkheden hebben.
  • Puin: Om uw dak in uitstekende staat te houden, moet u regelmatig afgevallen bladeren of ander puin verwijderen. Hoewel sommige mensen proberen om deze taak zelf op zich te nemen, is het eigenlijk heel gevaarlijk en avonturiers-achtige individuen eindigen vaak met verdere schade aan het dak. Bovendien is van een dak vallen niet de moeite waard om uw leven te riskeren voor wat bladeren. Om alle risico’s van deze activiteit te vermijden, moet u gewoon een dakdekker inschakelen die over de juiste uitrusting beschikt om de klus snel en efficiënt te klaren zonder u of het dak in gevaar te brengen.
  • Plafond: Watervlekken op uw plafond? Controleer dit regelmatig; dit kan een teken zijn van een daklekkage.

Tijd om een dakdekker in te schakelen

Hoewel sommige onderhoudswerkzaamheden aan huis mogelijk zijn, raden wij iedereen aan zijn dak regelmatig door een professional te laten inspecteren. Professionals zijn opgeleid om schade of probleempunten te vinden voordat het ernstige problemen worden. Zij zullen ook regelmatig een vochttest uitvoeren om er zeker van te zijn dat er geen vocht meer is binnengedrongen.

Dak inspecteren

Hoewel controles noodzakelijk zijn, zijn ze zinloos als de nodige reparaties niet worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat u uw platte dak vaak controleert, zodat u eventuele slijtage vroegtijdig kunt opmerken. Zo verlengt u de levensduur van uw dak en bespaart u geld bij toekomstige reparaties.

Plat dak daklekkage reparatie

Het is slechts een kwestie van tijd voordat u lekken in uw dak moet repareren, maar u kunt geld besparen door vroege waarschuwingssignalen te herkennen. Een lekkend dak dat niet wordt aangepakt kan tot ernstige problemen leiden. Een snelle aanpak van het probleem voorkomt verdere schade. Als u uw platte dak wilt repareren, kijk dan wanneer het oorspronkelijk is aangelegd. Als het dak gloednieuw is, neem dan contact op met de dakdekker die het gebouwd heeft om te zien of hij het gratis komt repareren. Als u uw dak al een tijdje hebt en het zelf wilt repareren, blijf dan lezen.

Opsporen van een dak lek

Een van de meest voorkomende indicatoren van een lekkage zijn bruine vlekken op het plafond. Het is echter niet omdat u een bruine vlek ziet dat het dak lek daar begonnen is. Omdat water zijn natuurlijke loop volgt en lekt waar het het gemakkelijkst is, kan het dalekkage bijna overal op het dak zijn begonnen.

Dak goed inspecteren

Als u een bestaande daklekkage wilt verhelpen en mogelijke toekomstige problemen wilt voorkomen, moet u uw dak grondig inspecteren. Dit is waar u op moet letten:

  • Controleren van de dakafvoeren – Wanneer de afvoer in uw dakgoten verstopt raakt met puin, voorkomt dit dat het water van het dak stroomt. Dit vergroot de kans op het ontstaan van lekkages. Om dit probleem te voorkomen, moet u uw dakafvoer regelmatig controleren en schoonmaken.
  • Controleren van de hechtingen – Het is tijd om uw dak te laten inspecteren na een eerdere reparatie of renovatie. Controleer of de hechtingen nog goed vastzitten.
  • Controleren van de naden– Onderzoek of de naden van uw dak nog goed zijn en dat er zich geen tekenen van zwakte of gaten bevinden.

Plat dak reparatie

Er zijn talloze soorten dakbedekking voor een plat dak, die elk hun eigen reparatiemethode vereisen.

Teer en/of grind dak

Een teer en grind dak lekkage is eenvoudig te verhelpen. Omdat de meeste teerdaken beschermd zijn met steen, kan het moeilijk zijn om de bron van het lek te vinden. Zoek naar een plek op het dak waar minder grind ligt. Blootliggende teer kan breuken of luchtzakken hebben, waardoor lekken ontstaan. Om het probleem te herstellen nadat u het heeft gevonden, brengt u teer, gaas en vuil aan.

EPDM dak

EPDM rubber membraan pleisters zijn een uitstekende keuze voor het repareren of herstellen van een rubber dak. Als de blaar groot is, kunt u de ruimte het beste eerst laten leeglopen en drogen. Voordat u het dak afdicht, moet u ervoor zorgen dat alle draagbalken eronder volledig droog en vrij van rot zijn.

Dakleer (bitumen dakbedekking)

Als uw plat dak een grote bitumenreparatie nodig heeft, kunt u het beste een expert inschakelen. Als de schade echter slechts een klein plekje betreft, kunt u een membraan op basis van asfalt gebruiken als afdichting. Gebruik een vervangend membraan dat identiek of compatibel is met de bestaande dakbedekking. Gemodificeerde bitumen en teer en grind kunnen worden gebruikt voor membranen op asfaltbasis, maar EPDM- of PVC-dakbedekking mag alleen worden vervangen door hetzelfde type dakbedekking.

Welke methode u gebruikt om uw daklekkage te verhelpen, hangt vaak af van de leeftijd en de staat van uw dak, en van het materiaal waarvan het is gemaakt. In veel gevallen zijn lekkages te wijten aan materialen die niet meer zo goed bestand zijn tegen de waterdruk als vroeger – in deze scenario’s is vervanging een verstandiger keuze dan reparatie. Maar voordat u beslist hoe u uw daklekkage gaat repareren, moet u altijd eerst een professionele dakdekker raadplegen.

Open chat
Stuur ons een appje!
Dakdekker Holland
Hey 👋!
App ons bij vragen!
Call Now Button